2 Mart 2016 Çarşamba

Sağlıklı Beslenmede EGE MUTFAĞI

Belkide dünyanın en güzel, en yaşanabilir bölgesi, Ege. Bir kez gelenin aşık olup bir daha hiç dönmek istemediği gerek havasıyla, gerek insanlarıyla, gerekse tarihi dokusuyla adeta dünya üzerindeki cennet.
 Tabiatının bize sundukları Egeyi aynı zamanda bir beslenme cennetide yapıyor. Türkiye'nin en uzun ömürlü insanlarının Nazilli de yani Ege de yaşıyor olması da tesadüf değil ve biraz önce saydıklarımızın birer kanıtı.
vegetables-791892_1920
 Peki Nedir Bu Uzun Ömrün Sırrı?
 Uzun ve sağlıklı yaşamın yolu aslında mutfağımızdan geçiyor. Ege bölgesinin kendine has beslenme alışkanlıkları uzun ve sağlıklı ömrün en önemli faktörü. Özellikle her öğündelerinde çiğ olarak tükettikleri birbirinden güzel ve renkli otlar sağlıklarını koruma açısından en önemli etkiye sahip.
Bunun dışında sık sık tüketilen ege denizinin kendine has balıkları bir diğer önemli faktör. Örneğin en meşhur beslenme örüntülerinden biri hepimizin bildiği roka, balık örüntüsü.
 Ege'nin En Büyük Zenginliği Zeytin
 Geldik en önemli konuya zeytin ve zeytinyağı. Bildiğimiz üzere Ege dünyanın en öenmli zeytin yetiştirme alanlarından biri. Egeliler zeytini sadece üretip satıyor diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Belki de dünya üzerinde zeytin ve zeytinyağı tüketiminin en çok yapıldığı bölgelerden bir tanesi Ege Bölgesi. Doğanın onlara sunduğu en doğal ve renkli sebzelerin tamamını zeytinyağı ile süslüyor egeliler. Neredeysebaşka hiç bir yağ kullanılmıyor. Kızartma tüketilmiyor varsa yoksa zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra enfeksiyon dışı diğer hastalıklara karşıda çok iyi bir direnç kazanıyorlar.
 Doğanın imkanlarından yararlandıkları bir diğer konu ise meyveler. Özellikle incir, üzüm ve turunçgiller konusunda çok verimli topraklara sahip ege insanı tüketim konusunda da bir çok konuda olduğu gibbi bonkörler. Bu sayede vitamin açısından zengin bir beslenmelerinin olduğu yatsınamaz bir gerçek.
 Tüm bunları göz önünde bulundurursak hem obezite ile mücadele, hem sağlığımız, hem de uzun ömür açısından en güzel ve özel mutfaklarından biri ege mutfağı. Bu yüzden ege mutfağını ve insanlarını sevelim, sevdirelim.
İZMİR DİYETİSYEN | BESLENME DANIŞMANLIĞI | NUTRA SYSTEM
NUTRA SYSTEM WEB SİTESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder