10 Mart 2016 Perşembe

SAĞLIKLI BESİN | LİMON

Salatalarımızın, balıklarımızın ve bir çok zeytinyağlımızın en önemli süsü limon. Türk damak tadına uygunluğu onun bir çok yemekte kullanılmasını sağlamış. Ekşi tadı yemeklerimize ayrı bir lezzet katarken verdiği ferahlık hissiylede bizi rahatlatıyor. Ferahlatma özelliğiyle yaz aylarında serinlemek için içilebilecek en sağlıklı içeceklerden bir tanesi şekersiz ev yapımı limonata. Tüm bunları göz önünde bulundurursak limonata her mevsim bolca tükettiğimiz bir meyve bu sebeple bugün limona değineceğiz.
lemon-407173_1920
Limon öncelikle mükemmel bir C vitamini kaynağı bu özelliği ile grip ve soğuk algınlığı gibi enfoksiyenel hastalıklara karşı müthiş bir savaşçı. Özellikle kış aylarında bu tip hastalıkların salgına dönüştüğü dönemlerde bol miktarda limon tüketerek bu hastalıklara karşı önlem alabiliriz.
Bol miktarda C vitamini içeriğiyle direkt olmasa da endirekt olarak zayıflamamızada katkısı var limonun. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yapılan bir araştırmaya göre yeterince C vitamini alan kişiler egzersiz sırasında, yeterince C vitamini alamayanlara oranla %30 daha fazla yağ yakıyor. Buradan anlamamız gereken; limon tek başına zayıflamada etkili değildir fakat egzersiz sırasında yeterli C vitamini tüketenlerin yağ yakımı daha hızlı olduğundan daha kolay kilo verirler.
Limon aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağı olmasından dolayı kalp sağlığına, beyin ve sinir fonksiyonlarına iyi geliyor.
Limon suyu içindeki sitrik asit; safra taşı, kireçlenme ve böbrek taşlarının çözünmesi için yardımcı olur.
Her sabah bir büyük bardak içine eklenen taze sıkılmış limon suyu en iyi karaciğer detoksifiyesidir.
Limonlu su tansiyonu düşürür.her gün içildiğinde tansiyonu %10 azaltır.
Limonlu su yağ yakar, zayıflatır söylentisi ise bir efsanedir böyle bir etkisi kesinlikle yoktur sadece en başta bahsettiğimiz egzersizle beraber alınan C vitaminin katkısı vardır.
Bütün bu etkilerini düşündüğümüz zaman limon iyi ki Türk mutfağının önemli bir parçası diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder