10 Mart 2016 Perşembe

Bir TÜRK KAHVESİ Alır mısınız?

Kahve Türk kültürünün vazgeçilmez öğelerinden biridir. Öyle ki ‘Bir fincanın kırk yıllık hatırı vardır’ atasözümüz dahi var. Özellikle orta yaş grubundaki bireyler her yemekten sonra mutlaka tüketirler. Tadını iyice alabilmek için genelde sade tüketmeyi tercih ederler. Peki kahve kültürümüzde bu kadar yer etmişken metabolizmamız üzerindeki etkileri nelerdir? Bizi ve sağlığımızı nasıl etkiler
Kahve kafein haricinde 400’e yakın kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir. Ayrıca içeriğinde mineralleri ve taneni de bulundurur. Kahvenin kendi kalorisi yoktur fakat süt, krema ve şeker eklenmesiyle kalori miktarı artar.
a-cup-of-coffee-399478_1920
Yapılan çalışmalarda kahvenin özellikle 60 yaş üstü bireylerin daha hızlı düşünmesini sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olur. 80 yaş üstü kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda uzun süreli kahve tüketenlerin mental fonksiyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri gözlemlenmiştir. Bir başka araştırmada ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer hastalığı gelişim riskini ciddi oranda azalttığı tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra metabolizma hızının bir miktar artmasında da etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Her şeyde olduğu gibi kahve tüketiminin de fazlası zarar.
Uyarıcı etkisi sebebi ile uykuya dalmayı zorlaştırıyor.
Yapılan araştırmalara göre, günde 300 mg’dan fazla kafein tüketiminin gebe kalmayı zorlaştırdığı gözlemlenmiştir. Günde 3 fincandan fazla kahve içmek kadının doğurganlığını azaltabiliyor.
 Yapısındaki tein ve kafeinin diüretik etki yapmasından dolayı idrar çıkışını artırır.
Çok fazla kahve tüketimi idrarda kalsiyum atımını artırır. Buda kemiklerin gücünü kaybetmesine sebep olabilir.
Kafein kan basıncında ani artışlara sebep olmaktadır. Buda kalp çarpıntısına veya taşikardi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Bu sebeplerle kahve tüketimimizi günlük 2 fincanda tutmamız sağlığımız açısından olumlu etki gösterecektir.
http://www.nutrasystem.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder